İçsel Bir Keşif
Kendimizi tanıma ve keşfetme yolculuğu, benliğimizle kurduğumuz derin ve anlamlı bir temastır. Kim olduğumuza dair kafa karışıklıklarımız, merakımız ve anlam arayışımız, bizi bu yolculuğa çıkaran itici güçlerdir.
Bu yolculuk, benliğimize her baktığımızda yeni ve farklı parçalar keşfettiğimiz bir patikadır. Kimi zaman zihnimizde ışıklar yakarak önümüzü açar, kimi zaman ise yaşam boyu açılmamış sandıklarla baş başa kalmamıza neden olur.Süreç içerisinde, benliğimizde saklı veya görünür olan duygu, düşünce, davranış, inanç, önyargı, ihtiyaçlar ve hayaller gibi birçok alan üzerinde durarak içsel dünyamızla bütünsel bir iletişim kurarız.
Kendimizi tanımak ve karşılaştığımız zorlukları anlamak, zamanla benliğimize dair yeni anlayışlar kazanmamızı sağlar.Özsaygımızı,özfarkındalığımızı,empati ve iletişim becerimizi geliştirmeye yardımcı olur.İlişkilerimizdeki rollerimizi, ihtiyaçlarımızı ve duygusal tepkilerimizi görerek, hem içsel hem de dışsal bir bakış açısına ulaşabiliriz.
Ancak bazen içimize dönme ve derinlemesine bakma cesaretini bulmak zor ve endişe verici olabilir. Terapi sürecinde, terapistimiz ile kurduğumuz empatik,güvenli bir terapötik ilişki, daha kendimize yaklaştığımız bir versiyonumuza ulaşma hedefimizde bize yardımcı olabilir.
Psikodinamik Terapi
Psikodinamik terapi, yapılandırılmamış, serbest çağrışım tekniğiyle çalışılan uzun süreli bir terapi yöntemidir. İçsel çatışmalar,bilinçdışı süreçler,geçmiş deneyimler odaklandığı alanlardır.Bireyin yüzeydeki semptomlarının hafifletilmesinin hedeflenmesiyle birlikte,terapötik kazanımlar korunarak uzun vadede iyileşme terapiden sonra da sürebileceğinden ,daha tatmin edici,içsel kaynakların ve kapasitenin arttığı bir yaşama olanak sağlayabilir.
Dinamik Terapi ile Kendimizi Keşfetme Süreci
Psikodinamik ekol, bireyin bilinçdışı zihnini keşfederek andaki deneyimini anlamaya çalışır. Geçmiş yaşantılar ile bağlantılar kurarak, içsel çatışmalara, ilişki ve yaşantılardaki tekrarlanan temalara da odaklanır.
Özellikle terapi ilişkisinde belirginleşen ve tam anlamıyla görünür olmayan benlik yönlerimizi görmeyi sağlar.
Bu terapi, kendi üzerine düşünmeye açık olan, eylemlerini ve içsel yaşamlarını keşfetmek, kendini ve ötekilerle ilişkisini anlamak isteyen bireyler için uygundur.
İçsel Dünyaya Açılan Kapı
Danışanın iç dünyası keşfedilirken, geçmiş deneyimlerin bugünkü duygusal deneyimleri ve davranışları nasıl etkilediği ve bu tepkilerin altında yatan nedenler üzerinde durulur. Çocukluk deneyimleri, aile ilişkileri ve zorlayıcı yaşam olayları ele alınan konular arasındadır. Yapılandırılmış terapi ekollerinin aksine, danışan seansta önceden belirlenmiş bir gündemi takip etmez ve aklındaki her şeyi özgürce, filtrelemeden konuşur. Bu şekilde ilerlemek, danışanın zihin alanını genişleterek arzuları, fantezileri, rüyaları ve gündüz düşleri gibi birçok alanda konuşmasına olanak tanır.
Acı ,kaygı verici durumlar çoğunlukla bilince çıkmak istemez.Bu nedenle bu tarz rahatsız edici,kaygı veren duygu, düşünce ve deneyimlerden bilinçli ya da bilinçdışı olarak kaçma çabalarına odaklanan terapist,bunu danışanın da anlamasına yardımcı olur.
Çelişkili, rahatsız edici veya tanımakta zorlanılan duygular ise, farklı yönleriyle ele alınarak kelimelere dökülmeye yardımcı olunur. Terapist, danışanın bu duyguların farkına varmasına ve anlamlandırmasına yardımcı olur.
İlişkisel Döngüler
Kişinin hayatındaki tekrar eden döngüler de dinamik terapinin odağıdır. Bazı durumlarda danışan, kendine zarar veren tekrar eden kalıpları terapistin yardımıyla tanıyarak anlamlandırır.
Terapist-Danışan İlişkisi
Terapist ile danışan arasındaki ilişki, önemli bir kişilerarası ilişkidir ve bu ilişki, olumlu ya da olumsuz anlamda duygu yüklü hale gelebilir. Kişinin ilişkilerinde ve etkileşim biçiminde tekrar eden, geçmiş ilişkilerinin yansıması olan temalar, genellikle terapi ilişkisinde de kendini gösterir. Bu kişilerarası ilişki temaları, seans içerisinde keşfedilerek diğer ilişkilerle bağlantılar kurmaya yardımcı olur.
Terapinin Faydaları
Her terapi süreci, hedef ister semptomları iyileştirmek ister kendini keşif odaklı olsun, uzun vadede bireye birçok fayda sağlar. Dinamik terapi, semptomların hafifletilmesinin ötesinde, bireyin duygusal olarak daha derinlikli katmanlara inmesi, daha sağlıklı ilişkiler kurması, benliğiyle temas kurarak daha bütünlüklü algılayabilmesi, özfarkındalığının ve içgörüsünün artması açısından farklı kapılar açar. Bu süreç, bireyin kendini başka perspektiflerden tanımasına ve hayatına daha tatmin edici bir anlam kazandırmasına yardımcı olur.
Kaynakça
Shedler,J.The Efficacy of Psychodynamic Psychotherapy . American Psychological Association . doi: 10.1037/a0018378
(2022).A Comprehensive Guide to Psychodynamic Therapy. https://www.routledge.com/blog/article/psychodynamic-therapy
Tekke,M.,Coşkun, M.(2019)Kendini Tanıma,Kendini Gerçekleştirme,Kendini Aşmışlık ve Potansiyelini Tam Kullanan Kişi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi